پنج عفونت مقاربتی رایج

پنج عفونت مقاربتی رایج که باید مراقب آنها باشیم

عفونت مقاربتی انواع و اقسام آزاردهنده‌ای دارد که 5 نوع از آن بیش از سایرین رایج هستند و باید مراقب آنها باشیم.

سازمان بهداشت جهانی در آغاز سال 2023 همه کشورهای جهان را دعوت به اطلاع رسانی درباره 5 بیماری و عفونت مقاربتی رایج کرده است.

عفونت منتقل شده ناشی از رابطه جنسی STI که ممکن است به بیماری منتفل شده بر اثر رابطه جنسی STD تبدیل شود، معمولا 5 نوع مهم و رایج در سراسر جهان دارد.

هر کدام از این 5 عفونت و بیماری در کشورهای مختلف و حتی قاره‌های متفاوت، نمود و شاخصه‌های منحصر به فردی دارند. اما به طور کلی راه درمان و پیشگیری از آنها مشخص و بین المللی است.

سازمان بهداشت جهانی به عنوان مهمترین توصیه در صدر جدول پیشگیری از این عفونت مقاربتی در رتبه اول مردم جهان را به رعایت بهداشت فردی دعوت کرده و در دومین موضوع به استفاده درست از کاندوم هنگام رابطه جنسی اشاره می‌کند.

انواع عفونت مقاربتی

پنج STI رایج (عفونت‌های مقاربتی) که باید مراقب آنها باشید، بیشتر مربوط به ویروس و باکتری است تا قارچ.

انواع مختلفی از عفونت‌های مقاربتی وجود دارد، برخی قابل درمان هستند، برخی نه، برخی علائم وحشتناک دارند، برخی اصلاً علامتی ندارند. در اینجا پنج بیماری مقاربتی رایج آورده شده است:

  1. ویروس نقص ایمنی انسانی HIV
  2. کلامیدیا
  3. سوزاک
  4. شانکروئید یا جوش‌های چرکین روی آلت (آتشک)
  5. تبخال

در ادامه این 5 عفونت مقاربتی را زیر ذره بین گرفته و درباره علت ایجاد و راه درمان آنها خواهیم گفت. فراموش نکنید که رعایت بهداشت فردی و استفاده درست و مناسب از کاندوم با کیفیت بهترین و گاهی تنها راه مقابله با این مشکلات است.

عفونت منجر به HIV یا نقص ایمنی انسانی

بیماری ایدز، که در جهان به HIV مشهور است، شایع ترین عفونت مقاربتی (STI) است که همه آن را می‌شناسند.

این بیماری با حمله به سیستم ایمنی بدن را به صورت پیکره‌ای که علیه خودش فعالیت دارد وارد مسیری نگران کننده می‌کند. در واقع این ویروس،میزبان خود را به شدت در برابر عفونت ها و بیماری‌ها آسیب پذیر می‌کند.

این عفونت می‌تواند از طریق رابطه جنسی، تزریق خون، بارداری (در صورتی که مادر از داروهای HIV استفاده نمی کند) و اشیاء تیز مشترک مانند سوزن و سرنگ و با احتمالی کم از طریق شیردهی منتقل شود.

علائم عفونت  HIV

  • برخی از افراد در مراحل اولیه عفونت اصلاً علائمی ندارند
  • حدود دو سوم افراد در عرض 4-2 هفته پس از عفونت دچار بیماری شبه آنفولانزا خواهند شد

تنها راه برای اطمینان از اینکه آیا به HIV مبتلا شده اید یا خیر، انجام آزمایش است. در صورت عدم درمان، HIV  می‌تواند منجر به بیماری ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) شود. مهم این است که به موقع و با انجام آزمایش دقیق و تخصصی تشخیص داده شود.

درمان HIV

به بیانی می‌توان گفت که برای بیماری ایدز، هیچ راه درمان قطعی پیشنهاد نشده اما HIV در مراحل اولیه و در صورت تشخیص به موقع قابل ردیابی و درمان است. با درمان، مقدار HIV موجود در بدن را می توان به سطح بسیار پایین کاهش داد.

افرادی که داروهای HIV را طبق تجویز مصرف می‌کنند و بار ویروسی غیرقابل شناسایی دریافت می‌کنند، عملاً هیچ خطری برای انتقال HIV به شریک HIV منفی از طریق رابطه جنسی ندارند.

اگرچه برای اینکه سطح ویروس به طور مداوم غیرقابل تشخیص باشد، فرد هرگز نباید مصرف داروهای خود را قطع کند و به دفعات توصیه شده برای آزمایش بار ویروسی مراجعه کند.

این به زوج هایی که یکی از آنها منفی و دیگری مثبت است، این امکان را می دهد که به زندگی جنسی سالم ادامه دهند و در برخی موارد بدون هیچ ترسی از شریک HIV منفی از کاندوم استفاده کنند.

کلامیدیا

کلامیدیا یک بیماری مقاربتی است که توسط کلامیدیا تراکوماتیسC. Trachomatis ایجاد می‌شود. کلامیدیا شایع ترین عامل عفونی بیماری‌های مقاربتی در سراسر جهان است.

علائم در خانم‌ها که داخل واژن بروز می‌کند، عبارتند از:

  • درد شکم یا لگن
  • رابطه جنسی بسیار دردناک گهگاه یا هر بار
  • خونریزی زمانی که پریود نیستید

علائم در آقایان که درآلت تناسلی بروز می‌کند، عبارتند از:

  • ترشحات سفید، کدر یا آبکی از آلت تناسلی
  • ناراحتی هنگام ادرار کردن
  • برآمدگی در بیضه‌ها
  • ناراحتی یا خونریزی در مقعد

درمان کلامیدیا

کلامیدیا با آنتی بیوتیک‌های تجویز شده توسط پزشک به راحتی درمان می شود.

سوزاک

سوزاک یک بیماری مقاربتی است که در اثر عفونت با باکتری نایسریا گونوره ایجاد می‌شود. این عفونت می‌تواند مجرای ادرار، چشم‌ها، گلو، واژن، دستگاه تناسلی زنان و مقعد را تحت تاثیر قرار دهد. اگر این بیماری مقاربتی درمان نشود، به خوبی شناخته شده است که باعث ناباروری در خانم‌ها به ویژه با حمله به رحم می‌شود.

علائم سوزاک

  • ترشحات چرک مانند از آلت تناسلی / واژن (سفید، زرد، بژ یا سبز)
  • تورم در نوک آلت تناسلی / بیضه ها
  • گلودرد مزمن
  • ناراحتی / درد هنگام دفع ادرار
  • ادرار مداوم
  • جریان قاعدگی غیرمعمول سنگین
  • ناراحتی در هنگام رابطه جنسی

درمان سوزاک

درست مانند مورد کلامیدیا، این مورد با آنتی بیوتیک‌های تجویز شده توسط پزشک درمان می‌شود.

شانکروئید یا جوش‌های چرکین روی آلت (آتشک)

شاکروئید، یک عفونت باکتریایی است که توسط استرپتوباسیلوس هموفیلوس دوکرئی ایجاد می‌شود.

این عفونت باکتریال، باعث ایجاد زخم‌های دردناک در اندام تناسلی شده و فقط از طریق تماس جنسی منتشر می شود.

علائم شانکروئید

معمولا در عرض چهار تا ده روز پس از تماس رخ می‌دهد.

زخم به صورت یک برآمدگی نرم و مرتفع شروع می‌شود که تبدیل به زخمی پر از چرک و باز با لبه‌های فرسوده شده یا پاره شده خواهد شد. زخم می‎‌تواند بسیار دردناک باشد، اگرچه گاهی اوقات افراد از وجود آن آگاه نیستند. غدد لنفاوی دردناک گاهی اوقات می‌توانند در کشاله ران ایجاد شوند.

درمان شانکروئید

این بیماری مقاربتی را می‌توان با آنتی بیوتیک‌های تجویز شده توسط پزشک درمان کرد.

هرپس یا تبخال

تبخال یک بیماری مقاربتی مزمن است که توسط هرپس سیمپلکس سیروس HSV  ایجاد می‌شود.

دو نوع هرپس وجود دارد:

  1. تبخال نوع 1: از طریق استفاده از نی، ظروف غذا و بوسیدن منتقل می‌شود. این در درجه اول باعث تبخال دهان می‌شود و به طور کلی مسئول تبخال و تاول‌های تب‌دار و آزاردهنده در اطراف دهان و روی صورت است.
  2. تبخال نوع 2: از طریق تماس جنسی (مقعدی، واژینال یا دهانی) منتقل می‌شود و به طور کلی مسئول شیوع تبخال تناسلی است.

علائم نوع 2 هرپس عبارتند از:

  • تاول روی آلت تناسلی یا مقعد
  • تاول و زخم روی دهانه رحم زن (انتهای پایین رحم که کانالی بین رحم و واژن ایجاد می‌کند)
  • درد / ناراحتی هنگام ادرار کردن
  • زخم های اطراف دهان

درمان هرپس

داروهای ضد ویروسی موثرترین درمان هستند.توجه داشته باشید که این دارو عفونت را درمان نمی‌کند، فقط به طولانی شدن زمان بین علائم و کاهش شدت آنها کمک می‌کند.

چگونه می توان رابطه جنسی ایمن تر را تمرین کرد؟

ایمنی شما در دستان شماست تا با اطمینان از انجام رابطه جنسی ایمن، خطر ابتلا به هر گونه بیماری مقاربتی را کاهش دهید:

  • برای هر نوع رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید
  • شرکای جنسی متعدد نداشته باشید
  • با شریک جنسی یا همسر خود در مورد سابقه جنسی خود در گفتگوهای صادقانه شرکت کنید، به ویژه اگر هر یک از شما مبتلا به بیماری مقاربتی است یا مشکوک به داشتن یک بیماری مقاربتی است
  • قبل از شروع هر رابطه جنسی متعهدانه، آزمایشات STI را انجام دهید
  • سعی کنید از داشتن رابطه جنسی در زمانی که قدرت تصمیم گیری و هوش معمولی شما توسط مواد مخدر یا الکل مختل شده است خودداری کنید

نکته پایانی، در حالی که HIV به ندرت از طریق رابطه جنسی دهانی منتقل می شود، شما ممکن است، بسیاری از بیماری‌های مقاربتی دیگر را از رابطه جنسی دهانی دریافت کنید. متاسفانه عدم رعایت بهداشت فردی و برخی ناهنجاری و بی فرهنگی‌ها در حین رابطه جنسی، مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد کرده است.

بیماری‌هایی مانند هپاتیت A و B، انگل‌هایی مانند ژیاردیا و باکتری‌هایی مانند شیگلا، سالمونلا، کمپیلوباکتر و ایکولای همیشه در کمین هستند اما نه در کمین کسانی که بهداشت فردی را رعایت می‌کنند. از رابطه جنسی سالم خود لذت می‌‎برند و البته از کاندوم، درست و مناسب استفاده می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو اصلی x